UNESCO GEOPARK

ODSHERRED

UNESCO Geopark Odsherred dækker hele Odsherred, så selvom kerneområdet i UNESCO anerkendelsen ligger i istidskabelsen af Vejrhøjbuen, så er der adskellige unikke geologiske og kulturhistoriske steder spredt udover Odsherred. Lige fra Gnibens morænelandskab på Sj. Odde til sandflugtsplantagen ved Rørvig til Egebjerg halvøens dødislandskaber. Hvor man ved Plejerup finder Plejerup Langdysse, der på billedet er fotograferet tidligt en sommermorgen.


Litorina skrænt

UNESCO Geopark Odsherred


Området omkring Dragsmølle betragtes som kerneområde af flere årsager. For ca. 15.000 år siden skabte en gletscher landskabet, på den måde, at en istunge maste sig fremad og skabte Vejrhøjbuen.

Da isen smeltede helt væk efterlod den et område der senere blev oversvømmet af stenalderhavet.

Da trykket fra isen forsvandt gradvis og landet derved hævede sig blev Lammefjorden skabt, og pga. hævningen blev de karakteristiske Litorina skrænter skabt af det omkringliggende hav.   


Draget - den smalle landtange - imellem Lammefjorden og Nekseløbugten gav plads til Dragsmølle, der i 1592 var en græsmølle (vandmølle) Før Audebo dæmningen Odsherreds adgang til resten af Sjælland.


Dragsmølle ligger i dag på en bakke, der imod Lammefjorden er en såkaldt Litorina skrænt. Skabt af oversvømmelse og landhævning.

Sanddobberne, Ordrup Næs, Vejrhøjbuen, gravhøje og Dragsholm ligger i Dragsmølles nærhed og dermed tæt forbundet i geologisk og kulturhistorisk forstand. (Ordrup Næs fra en tidligere istidsperiode)

Ordrup Næs
Ved holmen på Dragsholm
Vejrhøj by night
Engområde nær Fårevejle Kirkeby
Nordkanalen ved Dragsmølle Bro
Vejrhøj med udsigt til Sanddobberne
Sump optil Vejrhøj ved Vraget strand
Tuborgvej/Lammefjord sommer morgen
Hankehøj nær Vallekilde - Bjergsø
Lammefjorden nær Storøhage
Ordrup Næs mod Nekselø
Sanddobberne set fra Vejrhøj

På GEOGUIDE tur/fototur


Har du set guiden "Fra Draget til Sjællands Rev" og vil du gerne have en geoguide til at fører dig/igennem et eller flere af de unikke steder som bogen viser vej til, så kan du i sommerhalvåret tilkøbe en geoguide 


Hver sommer afholdes der fototure rundt i dette unikke område

v/ Fotograf og Geoguide Claus Starup.

Interesserede der gerne vil informeres om kommende ture kan sende uforpligtende e-mail herom via nedenstående tilmelding.


ODSHERREDS KUNSTDAGE

 

Både Smykkedesigner Trine Starup og Fotograf Claus Starup udstiller i Dragsmølle og på Dragsmølle smykkeværksted bag møllen. To forskellige udstillinger, men på samme unikke adresse; Dragsmølle.

Næste udstilling i vognporten bliver til Pinse.

Læs mere her...

Smykkedesigner Trine Starups kalender

ses her..

KONTAKT

Dragsmølle

Dragsmøllevej 20B

DK-4534 Hørve

Trine  - 30553574

Claus - 29665710

ÅBENT IGEN I  2020

 

Et stort udvalg af Odsherreds gallerier, udstillingssteder, kunsthåndværkere og billedkunstnere holder åbent i forbindelse med Kunstdage i Pinsen

 

 

 

Foto: Claus Starup © Copyright. // Kilde: Lokalhistorisk arkiv og Geopark sekr.